Bela topola (Populus alba)

jul 31, 2015 u rubrici Upoznajte autor admin@titelskibreg

bela topola

Foto: Wikimedia Commons

Bela topola je listopadno drvo iz porodice vrba (Salicaceae). Raste na obalama reka i na vlažnim mestima. Može izrasti i preko 30 metara. Kao florni element pripada biljkama koje su evroazijskog porekla. Belu topolu je lako prepoznati po njenom dvobojnom lišću: lice je tamno zelene boje a naličje lista srebbela topolarnasto belo.
Priča o dvobojnosti lista nas vraća u daleka vremena.
Grčki bog podzemlja Had zavoleo je lepu nimfu Leuku, ćerku Okeana i Tetije. Had je toliko voleo Leuku da ju je odveo u svoje podzemno carstvo. Kada je umrla, Had od tuge i bola za njom pretvorio je Leuku u belu topolu i posadio je na Jelisejskim poljima, uz obalu jedne od sedam reka podzemnog sveta, reku Aheron – reku bola.
Kada je grčki junak Heraklo završio svoj dvanaesti zadatak, a to je da dovede troglavog Hadovog psa Kerbera koji je čuvao ulaz u podzemni svet, na povratku je ubrao lišće sa topola pored reke Aheron i sebi napravio pobednički venac kojeg je stavio na svoju glavu. Listovi koji su dodirnuli njegovo čelo od njegovog božanskog znoja postali su srebranasto beli a drugi, koji nisu dodirnuli njegovo čelo, ostali su tamno zeleni.
Bela topola je posvećena Heraklu, a kad duva povetarac možete je prepoznati po treperavom lišću koje kao da svetluca. Takođe je možete prepoznati i po belom stablu. Na području Rezervata najviše je možete sresti pored same obale reke Tise u podnožju Titelskog brega. Bela topola u Srbiji spada u kategoriju zaštićenih biljnih vrsta.

Izvor: – Vikipedija
– Škokljev Antonije i Ivan – „Bogovi Olimpa iz Srbije“